“Bemiddeling Delhaize duurt al snel enkele weken”

V

olgens specialist Michael De Herdt kan een bemiddeling in het conflict tussen Delhaize en het personeel wéken duren.

Michael De Herdt is erkend als bemiddelaar in bestuurszaken en hoofddocent bij Pro Mediation, een opleidingsinstituut voor bemiddelaars in Aartselaar. “Het probleem met dit conflict is dat het wordt uitgevochten in de pers”, zegt hij. “Beide partijen praten langs elkaar door, maar niet met elkaar. Er moeten bruggen worden gebouwd tussen de directie en de vakbonden. Anders blijft dit conflict aanslepen. Het kan helpen dat beide partijen proberen aan te voelen wat het is om in elkaars schoenen te staan, zodat zichtbaar wordt wat elkaars belangen en behoeften zijn.”

“Dat vraagt om bijzondere technieken. Zo zal een bemiddelaar open vragen moeten stellen, zoals: ‘wat is voor jou belangrijk, en wat moet je zeker terugvinden in de oplossing?’. Zo kunnen er oplossingen in zicht komen waaraan misschien niemand had gedacht. Het moeilijke aan dit conflict is wel dat het niet volstaat dat de vertegenwoordigers van de beide partijen het eens worden over een oplossing. Ze moeten ook hun achterban mee krijgen.”

“Ik denk wel dat beide partijen veel te verliezen hebben als dit niet snel opgelost geraakt”, zegt Michael De Herdt. “Een sociaal bemiddelaar heeft dus zeker kans op slagen. Maar je moet er wel op rekenen dat een bemiddeling in deze complexe materie al snel enkele weken duurt.”

“Bemiddeling Delhaize duurt al snel enkele weken”

Volg ons voor de laatste updates!

Of ontvang het laatste nieuws in je mailbox

Bedankt! Je krijgt het volgende nieuws in je mailbox.
Oeps, er ging iets mis!
Geen spam. U kan op elke moment uitschrijven.